Держкомітет телебачення й радіомовлення зобов’язав державні телерадіокомпанії скоротити від 10% до 18% співробітників і зменшити виробництво програм. Причина – брак бюджетного фінансування, якого, за прогнозами Держкомтелерадіо, вистачить лише на перший квартал цього року, пише Вінниця‘ОК.

Вінницька ОДТРК, або ВДТ-6, як звикли називати місцеву державну телерадіокомпанію вінничани, опинилася на грані виживання у зв’язку з таким рішенням Держкомітету.

- Нас зобов’язують скоротити кількість працівників на 10%, – розповідає генеральний директор ОДТРК Любов Коваленко. – Наразі намагаємося зберегти кількість власних програм, шукаємо варіанти такого збереження. Будемо звертатися до керівництва країни, до губернатора, до народних депутатів. Знаю, що мають бути прийняті зміни у бюджеті на перший квартал цього року, сподіваємося, що держава знайде можливість виділити додаткові кошти на трансляцію наших програм.

Відео дня

За словами Любові Коваленко, ще наприкінці минулого року, телерадіокомпанія цілком оптимістично дивилася в майбутнє.

- Ми закупили дещо з нового обладнання, певні кошти заробили на виборах, у планах були нові програми… І раптом цього року фінансування, фактично, повністю припиняється, – зазначає Любов Григорівна.

Нагадаємо, план Держкомтелерадіо з оптимізації діяльності державних телерадіокомпаній (ДТРК) на 2013 рік передбачає скорочення штату ДТРК, зменшення обсягів виробництва й трансляції програм, а також оптимізацію каналів мовлення. Персонал обласних ДТРК чисельністю понад 300 людей має зменшитися на 18%, від 200 до 300 людей – на 10%. Крім того, до 1 березня ДТРК зобов’язані подати в комітет пропозиції зі скорочення виробництва й трансляції програм. Ддо 1 травня штат Національної телекомпанії України (НТКУ) і Національної радіокомпанії України (НРКУ) має бути скорочений як мінімум на 15%.

- На трансляцію програм державного мовлення передбачено 64,8 млн грн. Це в 4,2 рази менше нашої мінімальної потреби. Крім того, з минулого року залишилося 25,2 млн грн кредиторської заборгованості перед операторами телекомунікацій. Виділених цього року грошей вистачить на три місяці мовлення, – заявило джерело в Держкомітеті телебачення і радіомовлення. – Якщо фінансування не збільшать, скоротяться зони мовлення, і ми будемо змушені відключати наші передавачі.

У комітеті Верховної Ради з питань свободи слова й інформації вважають, що державні ТРК слід поступово переводити у формат суспільного телебачення.

Довідка.

В Україні працюють 28 обласних і регіональних державних телерадіокомпаній, а також НТКУ, НРКУ, Державна телерадіокомпанія “Культура” і Державна телерадіокомпанія “Всесвітня служба “УТР”".